Bijeenkomst vrijdag 16 februari ‘Politiek in de media’
Grote opkomst bij eerste bijeenkomst NPS
Ongeveer 120 mensen hebben 16 februari het eerste event van de NPS over Politiek in de Media bezocht in de Hanzesociëteit in de stad Groningen. Het publiek bestond voornamelijk uit mensen uit de communicatiewereld, journalistiek en het bedrijfsleven. Gastsprekers waren voormalig hoofdredacteur van het NOS journaal Nico Haasbroek, en Joop Atsma, lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA. Zij gaven hun visie op het onderwerp Politiek in de Media.
Al om half vijf begon de zaal vol te stromen met geïnteresseerden. Onder het genot van een hapje en een drankje werden oude bekenden gegroet en nieuwe contacten gelegd.
Nico Haasbroek opende de avond met een stukje uit een eigen column over journalisten en de politiek. “Journalisten zijn lui. Vooral de politieke verslaggevers uit Den Haag. Er is te weinig onderzoeksjournalistiek als het gaat om politiek nieuws.” Daarnaast vindt Haasbroek dat er ook te weinig afstand is tussen journalisten en politici. Vooral in Nieuwspoort in Den Haag zitten journalisten en politici op elkaars lip. Wel denkt Haasbroek dat de politiek in Nederland steeds minder belangrijk wordt en dat burgers en burgerorganisaties steeds meer het heft in eigen handen gaan nemen. “En daar kan ik prima mee leven”.
Joop Atsma vindt ook dat journalisten en politici dicht op elkaar zitten. “Het is een kleffe omgeving, onder een borrel wordt nieuws vergaard”, aldus Atsma. Ook hij vindt journalisten lui. “Elke journalist is blij met het nieuwsfeitje dat de concurrent niet heeft.”Hij vindt de concurrentie te groot in Den Haag en dat zorgt voor een cultuur waar de meest onzinnige dingen als nieuws worden gezien. “Als ik morgen roep dat koffie in de trein verdwijnt is het de volgende dag voorpaginanieuws.” Bovendien mag er van Atsma wel eens een frisse wind door Den Haag gaan waaien, want sommige journalisten zitten volgens hem al veel te lang in de hofstad. Daarnaast zijn met name journalisten uit de noordelijke regio er dun gezaaid. En dat is volgens Atsma een slechte zaak.
Een korte discussie met het publiek volgt, maar al gauw blijkt dat de meeste mensen het met elkaar eens zijn. Er moet meer onderzoeksjournalistiek komen. Journalisten nemen te snel genoegen met een nieuwsfeitje dat de concurrent niet heeft.
Na afloop van bijeenkomst werd er doorgepraat over het onderwerp en over andere zaken. En dat was ook uiteindelijk het doel van de avond. Met elkaar praten over elkaars vakgebied.