De Noorder Pers Sociëteit Reuringprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die in het afgelopen jaar voor reuring heeft gezorgd. De jury wil met de prijs de aandacht vestigen op de mensen achter het nieuws. Dat kunnen communicatieprofessionals of journalisten zijn, maar de Reuringprijs is geen persprijs. Iedereen die reuring veroorzaakt in de samenleving kan hem winnen.
Juryrapport NPS Reuringprijs 2018
Het woord duurzaamheid is niet duurzaam. Het is aan een enorme inflatie onderhevig. Een stroopwafel heet tegenwoordig al duurzaam. Een kinderstoeltje of een zak patat? Zolang de schil er nog om zit – bij de frieten dan: duurzaam.
Wat doe je nu, als je als ondernemer écht duurzaam bezig bent, al jaren, en je ziet dat de elektrische auto langzaam maar zeker terrein wint? En als dat ten koste dreigt te gaan van je eigen verdienmodel, terwijl je er heilig van overtuigd bent dat jouw duurzame motoren beter zijn voor mens en milieu? En als je ziet dat ene Elon Musk de wereld verovert met een elektrische auto waarin iedereen wél gezien wil worden?
Dan tel je op. Eén en één is twee. Max Holthausen deed het, al op zijn 18e. Hij zette Musk een hak, kocht een tweedehands Tesla en bouwde die om. Hij liet de batterijen intact, maar voorzag ze van voeding via waterstofelektrolyse, toevallig dé expertise van het familiebedrijf Holthausen, dat al decennialang in allerlei soorten gassen handelt.
En wat er toen gebeurde zal u verbazen, om in moderne online-nieuwstermen te spreken. De wereld omarmde Max’ idee. Tot in de Verenigde Staten werd de Hesla – een Tesla op waterstof, dat het chemische symbool H heeft – een hit. Iedereen wilde weten hoe de jonge Max dat geflikt had en Max legde het keer op keer geduldig en uiterst duidelijk uit. Knap en uniek, want weinig technici zijn ook op communicatief vlak zo getalenteerd.
Al met al was het een fraai staaltje innovatieve communicatie, de lancering van die Hesla. Allereerst was natuurlijk het idee om het icoon Tesla te gebruiken briljant. Een omgebouwde Peugeot 308 had waarschijnlijk toch iets minder tot de verbeelding gesproken. Daarna bleek ook de uitvoering van hoog niveau. De Hesla reed en rijdt nog steeds, veel verder dan een Tesla ooit zou kunnen. Als derde was de manier waarop de jonge Max erover sprak in allerlei media een geweldig voorbeeld: geduldig, met kennis van zaken, humor en met Groningse nuchter- en bescheidenheid.
Derhalve: met de volhardende, innovatieve en trotse communicatie rondom de Hesla heeft de Reuringprijs in de persoon van Max Holthausen een meer dan terechte winnaar gekregen.
Proficiat!