Prijsuitreikingen Noorderpers: een avondje uit
Geen rode rozen, chocolaatjes en hartjes. Wel een coronaproof volle zaal, nerveuze genomineerden, een rake column van Willem van Reijendam, een spannende quiz en een onverwachte borrel. Kortom de Noorderpersbijeenkomst op 14 februari was eindelijk weer een avondje uit. Het “he hoi lang niet gezien” klonk veelvuldig door de RABOzaal van het Forum.
Genomineerden tastten bij elkaar af wat hun kansen waren totdat presentator Erik Hogeboom de avond opende. Willem van Reijerdam trapte af met zijn verbindende column. Maar de vraag of al die verbinding leidde tot goede journalistiek jeukte door zijn verhaal heen. En worden we sowieso beter van verbinden? Of mag het soms ook best wat schuren. Misschien moet dat wel. En wie stuurt de journalistieke keuzes? Belangrijk nieuws of de meeste clicks?
Verbinden en schuren, of beter scheuren kwam ook terug in de eerste prijs die werd uitgereikt. De nominaties voor de Noorderpersprijs Journalistiek waren divers aldus de juryvoorzitter Bart Brouwers en daarmee werd de vergelijking tussen de genomineerden en keuze lastig. “We hebben met veel plezier als jury gelezen, gekeken en geluisterd, soms op de fiets.” Belangrijk beoordelingscriterium was de impact van het product. “Het moet iets losmaken, iets zichtbaar maken,” aldus de juryvoorzitter.
De spanning werd nog wat aangehouden door het verhaal over de zoektocht naar de prijs voor de winnaar. Gelukkig dook die weer op inclusief de briefjes in de gaatjes waarop voormalige winnaars hun tips en trucs hebben geschreven.
Toen was het moment aangebroken. Langzaam aan herkenden we de punten uit het juryrapport over de genomineerden en mocht Maaike Borst het podium betreden om de prijs in ontvangst te nemen voor haar stuk in het DvhN: In de ziel geraakt. Als mijnbouw een bom onder je bestaan legt. Met de handen vol bloemen, de prijs en wijn bedankte de kersverse winnaar de mensen die haar hun verhalen hebben verteld. Die hebben laten zien dat het veel verder gaat dan scheuren in hun huis.
Sylvia Sanders was de volgende prijswinnaar met haar communicatie bijdrage aan het vernieuwen en toekomstbestendig maken van de schoolgebouwen in de gemeente Midden-Groningen. Met een presentatie inclusief korte filmpjes van alle genomineerden door juryvoorzitter Dick Dam kregen we een mooi inkijkje in de nominaties voor de Noorderpersprijs Communicatie. Ook hier was impact een belangrijk criterium van de jury en ook ‘wie pakte de regie’ en ja ook hier ‘wie maakte de beste verbinding’. Volgens de jury laat Sylvia zien wat de toegevoegde waarde is van communicatie met als opbrengst tijds- en geldbesparing, een soepel proces, tevreden stakeholders en uiteraard nieuwe schoolgebouwen. Sylvia bevestigde haar werkwijze in haar dankwoord door te benadrukken dat ze hier met veel mensen aan gewerkt heeft.
Via de quiz (zijn de burgemeesters Buma en Schuiling echt neven?) over de genomineerden zonder een avondwinnaar was het tijd voor de roemruchtige en roemrijke Reuringprijs.
Juryvoorzitter Jan Boon nam ons mee langs de eerdere winnaars. Duidelijk: Dit is niet zomaar een prijs. Deze wil je winnen. En dat deed psycholoog en contentmaker Daisy Veenstra.
De prijs beloont positieve reuring en daar draait Daisy haar hand niet voor om. Ze bereikt met haar raps en liedjes over mentale gezondheid bij jongeren meer dan 100.000 volgers op TikTok, waar ze bekend staat als de ‘rappende psychologe’. Met haar vele optredens in de media was 2021 echt haar jaar. “Haar aanpak gaf veel reuring in haar vakgebied maar ook bij de doelgroep: de kwetsbare jongeren. Vernieuwend, gedurfd, succesvol en met een positieve impact op de groep die zo vaak over het hoofd wordt gezien”, aldus de jury. Met de overhandiging van het prachtige beeldje gemaakt door Alwin Overwater, kwam er een mooi einde aan deze avond. Met als toetje nog een gezellige borrel waardoor het een Noorderpers werd zoal die hoort.