Bijeenkomst maandag 15 mei 2017 Uitreiking Groninger Persprijs & ‘Hoe bereik je jong?’

Floor wordt gehoord

Ze heet Floor, is ongeveer dertig jaar oud en heeft een vriend en ook een grote vrienden- en kennissenkring. Voor haar worden de nieuwsberichten van RTV Noord geschreven. Vertelt Stephanie Nijssen, sociale-media-aanjager van de regionale publieke omroep aan presentator Bram Douwes, die op de nieuwste NPS-editie zijn debuut maakt en dat meer dan uitstekend doet.

 

Hoe bereik je jong? Dat is de centrale vraag waarop Willem Groeneveld van NDC-initiatief Sikkom én Nijssen antwoord geven. ,,Voor ons is jong tussen de 16 en 24 jaar”, geeft Groeneveld al snel antwoord op de onderliggende vraag van het centrale thema. ,,Met een uitloop tot 30 jaar.”Nijssen ziet het iets ruimer. ,,We willen jongeren bereiken zoals Floor en die is dus rond de dertig. Maar als oudere lezers, kijkers en luisteraars dat bericht interessant vinden, is dat mooi meegenomen.”

Nijssen laat een recent voorbeeld zien: een Snapchat-filmpje, gemaakt door twee tieners. ,,Ze nemen dan tijdelijk ons Snapchat-account over om te vertellen wat zij zoal meemaken in het leven”, verduidelijkt Nijssen. In dit geval gaat het om een reisje naar Hilversum. ,,Inderdaad, heel erg spannend is het allemaal misschien niet wat die meiden beleven”, vindt ook de RTV Noord-aanjaagster. ,,Maar het is wel hun belevingswereld, andere jongeren kunnen zich heel goed met ze identificeren.”

Het gevaar van oppervlakkigheid dreigt daarmee en dat knelt natuurlijk, voor een zaal vol journalisten die net de Groninger Persprijs uitgereikt hebben zien worden aan het NOS-trio Margriet Brandsma, Heleen Ekker en Reinalda Start voor hun boek De Gaskolonie. Bovendien kreeg Goos de Boer, die net officieel afscheid had genomen als NPS-presentator, de Pitbullprijs uitgereikt voor zijn vasthoudendheid in het gasdossier.

,,Hoe vertellen jullie jongeren nu over de aardbevingsproblematiek?”, wil Douwes weten. ,,Want dat speelt natuurlijk ook bij jongeren.” Nijssen meldt dat daar niet de focus op ligt. ,,In al onze berichtgeving is het aardbevingsdossier natuurlijk van enorm belang”, zei ze. ,,Maar niet in ons beleid om jongeren te bereiken. We merken namelijk dat ze daar zelf misschien ook wat minder mee bezig zijn. Ze hebben het er op sociale media niet zo veel over.”

Sikkom richt zich ook veel op studenten, op jongeren met een mening. Groeneveld ontving voor die inspanningen onlangs al de Reuringprijs. Betrek ze erbij, wees bereikbaar op alle moderne kanalen als Instagram, Facebook en Twitter, is zijn advies voor collegae. ,,En niet, zoals RTV Noord blijkbaar doet, op Snapchat”, sneerde hij. ,,Want dat is een achterhaald kanaal. Uit alle onderzoeken blijkt dat daarop vooral inhoudsloos wordt geouwehoerd. Als je serieus jongeren wilt bereiken, ga dan vooral op Facebook.”

Dat doet RTV Noord ook wel degelijk, vulde Nijssen aan. ,,We proberen zoveel mogelijk kanalen. Het gaat er vooral om goed op de hoogte te blijven. Praat met jongeren, laat zien dat je er ook voor hen bent. Dat is denk ik het belangrijkste.”

En Floor? Die moet zich gehoord voelen.

@symenbosma

 

 

 

————————————————————–

Foto impressie van de avond door Jan Buwalda: