Bijeenkomst maandag 15 juni: House of Cards in Den Haag
‘Niet meedoen aan de message control van Kamp’
In hoeverre zoekt minister Kamp zelf media uit om zijn ‘kernboodschap’ te verkondigen en hoe kwalijk is dat? Jos Heymans, parlementair verslaggever van RTL Nieuws, noordelijk NRC-correspondente Wubby Luyendijk, RTV Noord-hoofdredacteur Mischa van den Berg en Johan de Veer, aardbevingsspecialist van het Dagblad van het Noorden, bogen zich over die vraag tijdens de Noorderperssociëteit van maandag 15 juni. Onder leiding van Anita Pepping en met socialmedia-steun van de nieuwe twitterkoningin van de NPS, Elkana Everhardus.
De Veer maakte snel korte metten met de hypothese dat Kamp tegenwoordig een voorkeur heeft voor regionale media. “Want ik dacht juist dat wíj in het strafbankje zaten. Wij konden Kamp onlangs ook al niet spreken, om onduidelijke redenen. Mijn collega had het stoom uit de oren. Op een gegeven moment dachten we echt: laat die Kamp maar zitten. Waarom moet ik praten met iemand die niet met mij wil praten? Lekker gesprek gaat dat worden.”
Dat werd ook geopperd vanuit de zaal. “Waarom wil je Kamp überhaupt spreken als je weet dat hij toch niks gaat zeggen?”, vroeg geboren noorderling Helma Coolman, freelance nieuwscoördinator bij de NOS, zich af. “U moet degene die niets te vertellen heeft nooit meer in de pers brengen”, adviseerde voormalig Gasunie-woordvoerder Ben Warner het kwartet op indringende toon. “Tja, daar is wat voor te zeggen”, reageerde Van den Berg, “maar Kamp is wel de verantwoordelijk minister. Die wil je toch aan de tand voelen. Hij gaat er nu eenmaal over.”
Inmiddels is het wel zo ver dat sommige bewoners van het aardbevingsgebied al denken dat noordelijke media een oekaze van hogerhand hebben gekregen. Zo vertelde Liefke Munneke, die al jaren overhoop ligt met de NAM vanwege forse schade aan haar monumentale boerderij in Krewerd. “Wij en anderen in ons gebied denken dat media gedwongen worden om zich rustig te houden, om zo oproer in het gebied te voorkomen.” De Veer probeerde haar uit die droom te helpen. “Geloof me, dat is echt niet zo.”
Dat er met de komst van het nieuwe communicatieteam rond minister Kamp duidelijk een nieuwe wind waait, daar waren de heren en dames journalisten het wel over eens. “Met Bart Visscher, Kamps vorige woordvoerder, waren er eigenlijk nooit problemen”, meldde De Veer. De nieuwe woordvoering rond Kamp is voor een groot deel politiek gekleurd, verhelderde Heymans. “Die nieuwe voorlichter, Pim van Strien, komt uit de VVD-gelederen. Dat is een politieke jongen die media graag politiek wil sturen. Dat weet je als Haags journalist en daar ga je mee om.”
Maar daar moet je je niet voor laten lenen, vond Luyendijk. “We moeten gewoon niet meedoen aan die ‘message control’ van Kamp. Wij moeten gewoon kritische vragen kunnen blijven stellen. Het is heel kwalijk dat media op deze manier tegen elkaar uitgespeeld worden.”
Moeten noordelijke journalisten dan solidair met elkaar zijn? Moeten ze een interview weigeren als andere media niet ook hun vragen moeten stellen? “Dat is een lastige”, vond Van den Berg. “Wij hebben ook genoeg problemen gehad in het verleden, met bijvoorbeeld de burgemeesters Rehwinkel en Bats. Toen hebben we ook weinig solidariteit van andere media ondervonden.”
Sterker nog, ook RTV Noord heeft genoeg problemen met Kamp gehad. Verslaggever Goos de Boer zat laatst dicht tegen een ‘Kamp-verbod’ aan. “Hij vond mij arrogant”, meldde De Boer, ditmaal als toeschouwer aanwezig. “Zijn communicatieteam belde zelfs een collega met het verzoek of die Kamp wilde interviewen.” Daar staken De Boer en Van den Berg een stokje voor. “Het was een heftig gesprek, maar het is uitgepraat”, vertelde De Boer. Zijn collega Remy van Mannekes besloot de bijeenkomst vanuit de zaal. “Solidariteit hoef je echt niet te verwachten. Dat gaat niet gebeuren. Wij willen allemaal onze eigen scoop. Dat is nou eenmaal ons werk.” @symenbosma