Zoekend naar manieren om jongeren, die steeds minder verbonden zijn met de papieren krant, te bereiken, begon NDC Mediagroep in 2014 met Sikkom, ‘de community voor jongeren in Groningen’, nadat NDC twee jaar eerder al in Leeuwarden met Suksawat was gestart. Via Facebook bereikt Sikkom ruim 17.000 volgers uit voornamelijk Groningen. Het gros van de bezoekers is tussen 15 en 35 jaar oud. En daarmee bereikt NDC dus, via Sikkom, een groot deel van de studentenpopulatie in de stad. En dat leidt tot een interessante interactie.
In september 2016 kreeg Willem Groeneveld, vanaf dag één de drijvende kracht achter Sikkom, een anonieme tip over de manier waarop enkele studenten van Vindicat 23 studentes te kijk zetten in “De Oprechte Almanak”.
Groeneveld stelde die ‘bangalijst’ aan de orde en Vindicat kwam onder vuur te liggen. Zeker toen even later ook nog eens nieuwe misstanden tijdens een ontgroening naar buiten kwamen, waarbij een student ernstig letsel opliep. Het werden zware weken voor Vindicat. Zelfs een strafrechtelijk onderzoek door het OM volgde, dat nog steeds niet is afgerond. Ook de RUG sprak schande van de diverse misstanden en eiste een einde aan de ontgroeningstijd. En dat niet alleen: een ‘herijkingscommissie’ werd ingesteld om landelijk onderzoek te doen naar de cultuur binnen studentenverenigingen. Dat alles was waarschijnlijk niet gebeurd zonder de ‘bangalijst’, die door Groeneveld aan de kaak werd gesteld.
En daarom krijgt Willem Groeneveld de NPS Reuringprijs 2016. Om zijn zichtbaarheid als spin in het web. Om de manier waarop hij jongeren bij nieuws weet te betrekken en zo een community weet te bouwen, die ook weer nieuws genereert. De cultuur binnen studentenverenigingen zal waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zijn, na die ene hectische week in september.